Vil du ha sex med mektige menn? Bli stuepike!

Svar til Paul Moxnes, som skrev et debattinnlegg i Aftenposten med utdatert og kvinnefiendtlig innhold. Hele innlegget blir ikke publisert i Aftenposten (20.02.18), men det får dere her:

Hvis vi skal følge tankegangen til Paul Moxnes («Ja, kvinner tenner på mektige menn», Aftenposten 16.2), så tenner moderne menn på at kvinner ligger på alle fire og vasker gulvet. Det største afrodisiakumet er, for en mann, «en avmektig .. stuepike» (sic). Det er dermed gode dager for alle verdens stuepiker, deres utslitte og underbetalte kropper, i et yrke nederst på rangstigen, får masse seksuell oppmerksomhet fra mektige menn. Menn er alle alfahanner i Moxnes sitt univers og kvinner vil alle ha alfahannen. At gorillaens alfahann tenner på at gorilladamene ligger på alle fire og vasker jungelgulvet, har jeg aldri hørt om, men argumentet som Moxnes fremsetter tyder på dette.

Han skriver videre at «i de fleste populære historier er det kvinners avmektighet som tenner mannen». Jeg lurer på hvilke historier han tenker på her, når er de skrevet og av hvem er de skrevet? Jeg vil tro at han refererer til historier fra en svunnen tid, før kvinnefrigjøringen i Vesten fant sted. Å skrive ord som «husfrue» og «stuepike» vitner om en forunderlig og arkaisk tilnærming til kvinnekjønnet, et surt sus fra 1800-tallet, en tid da kvinner ikke hadde noen rettigheter i samfunnet. La disse gamle historiene ligge, vi lever i en moderne tid. Historiene fra før kvinner fikk stemmerett bør ikke være grunnlaget for en analyse av dagens menn og kvinner i kjønnsmoden alder.

Så til dette med at menn ikke er tiltrukket mektige kvinner. For en tragedie for alle verdens kvinner med makt, deres partnere/elskere har altså ikke lyst på dem! Flotte og vellykkede Amal Alamuddin, den kjente menneskerettighetsadvokaten som bl.a. er den første som har klart å trekke IS for retten (noe som forøvrig er ganske langt fra å ligge på alle fire og skrubbe gulvet på kjøkkenet), tenk at hun klarte å få draget på den «evige single», og ikke minst kjekke og moderne mannen George Clooney, for et lykketreff for henne, så lite attråverdig som hun framstår, med all sin makt og gjennomføringsevne.

Moxnes har et forstemmende og utdatert syn på kvinner, i hans øyne er hun enten en dominerende husfrue uten sexappell, eller et pirrende (og vaskende) sexobjekt uten stemme, ansikt og tankekraft. At han tar seg tid til å skrive inn til Aftenposten om at krabbende, vaskende kvinner tenner menn, gir inntrykk av en mann som stoppet utviklingen på 1950-tallet. Han kan sette seg i skammekroken sammen med bl.a Dominique Strauss-Kahn, som hev seg over stuepiken Nafissatou Diallo på et hotell i NY i 2011.  

Moxnes forfekter et gammeldags syn på seksualitet og kjønn når han sammenligner moderne menn med kåte gorillaer, og samtidig sier at kvinner med makt er usexy. Å sette kjønn i slike båser er skadelig. Er det noe jeg ser rundt meg så er det kvinner og menn som velger en partner som er likeverdig, en som gir dem mental stimuli og som kan samarbeide om alle hverdagens gjøremål. 

Det er ingenting som øker sexlysten ved å måtte vaske huset alene etter en lang arbeidsdag, mens mannen sitter i sofaen og leser avisen. At han i tillegg, som Moxnes skriver, skulle bli kåt av å se på henne vaske, ja, det vil jeg tro gjør kvinnen ganske opphisset, men ikke i seksuell forstand. Å krabbe rundt og vaske har sjelden gjort noen kåte, men å komme hjem til et hus vasket av ektemannen derimot, det kan gi rom og lyst på sex. Evt. kan man vaske huset sammen og ha sex etterpå, det funker veldig fint for mange det også.


Comments

Popular Posts